Listen... and Learn.

Assalamualaikum wbt.


Ada buku yang bertajuk, Man are from Mars, woman from Venus. Saya tak tahu apa benda tuh. Tapi saya rasa lelaki itu unik, dan perempuan itu unik, secara tersendirinya. Yang kemudiannya, kedua-duanya saling melengkapi. Complement to each other. Yang sudah bernikah, pasti lebih arif.


Namun, satu perkara yang selalu menjadi isu, pandangan sisi kedua-dua belah pihak terhadap sesuatu isu.
Contoh, lelaki secara amnya, menganggap Nazmi Mansur sebagai pemain Malaysia sebagai berbakat, mungkin comel atau tidak, tapi perempuan menganggap Nazmi comel terlebih dahulu, barulah berbakat.
Okay, enough nonsense.


Meh korek telinga sikit.


Firman Allah dalam Surah Al-Hujuraat ayat 12.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”


Lagi, satu ayat yang sebelumnya, al-Hujuraat, 11 : 


Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.


Oh, indahkan Islam. Begitu teliti. Terasa matlamat hidup jelas, kerana adanya landasan panduan yang jelas. Bukan setakat ibadah, bahkan dalam bab perhubungan sesama manusia. Realistik. Alhamdulillah. 


Sahabat-sahabat, 
jika ditanya,
kasih dan sayang termasuk cinta, untuk siapa dan daripada siapa ? 
Yang lagi utama, siapa yang mencampakkan rasa kasih, sayang dan cinta itu ? Siapa ? 


Ada yang berpendapat, tak salah pun, rasa kasih, rasa sayang itu boleh terbina dan muncul secara semulajadinya, bila ada kesefahaman. Bahasa omputehnya, understanding. 
Atas dasar inilah, kadang-kadang, ada orang yang lagi rapat dengan teman-teman, berbanding ahli keluarga sendiri. 


Sesetengah berpendapat understanding ini asasnya adalah chemistry. Saya suka bola, dan awak suka bola. Kita ada chemistry. Boleh ngam.


Dalam Islam pula, dikatakan bahawa semua yang beriman itu bersaudara, dicubit peha kiri, peha kanan yang terasa. 
Pendapat peribadi saya yang jahil ini, seolah-olah Islam meletakkan, selagi chemistry-nya ialah Islam dan Iman, kita boleh ngam. Kita boleh bergantung antara satu sama lain. Kerana nikmat iman dan Islam. Kan sifat mukmin itu, peribadinya mulia, tindakannya waras, dan kata-kata tidak menyakitkan hati. 
Yang penting sekali, perhubungan kita itu atas dasar iman, yang mana puncak tertinggi pengharapannya bukan bola, tapi Tuhan yang MAHA HEBAT. Dialah yang akan mencampakkan mawaddah dan rahmah itu ke dalam jiwa. Bukan bola.


Jadi, kita tak sepatutnya kisah, takut dikatakan tidak cukup ngam, kerana tak pakai baju sama warna ketika ke kuliah. Tidak punya hobi yang sama bermain bola, main bowling pun okey. 
Asas ukhwah kita lebih dari tu, bukan seperti fantasi K-pop dan Barbie girls. 
Selagi kita berpegang dengan asas perhubungan dalam Islam, bertemu dan berpisah kerana Tuhan, saling meredhai antara satu sama lain, saling mendoakan kebaikan YANG TERBAIK sesama kita, insyaAllah jiwa akan tenang walaupun timbul sikit perbezaan pendapat. 


Buanglah jauh-jauh prasangka buruk terhadap kawan sendiri. Prasangka buruk akan menjahanamkan jiwa, menyesakkan nafas walaupun dalam 100% oksigen. Yang lagi sedih, punah komuniti.
Dengar dahulu yang sebenarnya, kemudian tapis dahulu. Kemudian analisis dengan mata hati, bukan bisikan syaitan. If we need more wisdom, find the right person, ustaz-ustazah or more experienced person.


*I'm afraid that kerana terlalu percayakan kata-kata senior atas situasi yang belum terjadi, kita terjerumus ke kancah konflik emosi yang tiada kesudahan. Rugi. 
Kita dengar cerita, tapi kita tak selidik, last-last kita sendiri yang kecewa atas perkara yang belum berlaku(2nd pro x start lagi, kita dah masuk 4th year ke ?). 


Lupa sudah kepada siapa puncak pengharapan kita harus tujukan ? Mungkin tekanan yang memuncak, menyebabkan kita lost tak bertempat. Tersesat walaupun dah hari-hari melalui jalan yang sama. Ingat, ini bukan KENT, England.


Astaghfirullah, li walikum. Maafkan saya kerana seolah-olah mengada untuk campur tangan, but it's just my 2 cents. Sedia diterima, sedia ditolak. 


Think again, and think positive. And don't lose hope. 
Doa dan tawakkal. I pray the best for me, and for all of us. 
15 days to go. Utamakan yang utama. :)


Urs sincerely,
SA Aiman SM from Mars,
to Venus.


Thanks for reading.

4 comments:

^Laila^ said...

somehow I like this~ blh tulis buku emang~ :p

TasniimAHY said...

hehehe, nice post and well-said.

"from Mars to Venus.." wud be a nice title for a book. :)

fatin said...

ske part nih..

Kita dengar cerita, tapi kita tak selidik, last-last kita sendiri yang kecewa atas perkara yang belum berlaku(2nd pro x start lagi, kita dah masuk 4th year ke ?).

aiman_masri said...

@ lel n tasniim -
Ada cita2 tapi modal xde, modal kewangan dan modal isi. Bukan bagus sgt mengarang pun.

@ fatin : Ad orang yg highlightkan perkara ni dlm usrah kami,
menyebabkan most of us tukar fikiran balik, lebih terbuka.
Need to share it. :)