Simbolik

Salam.

Bila Israel dahulunya diserang dan dihentam oleh Nazi Jerman, ia dikatakan Holocaust. Pembersihan etnik yang sungguh tak beretika dan berperikemanusiaan oleh sebuah kuasa besar Jerman ketika itu.

Oleh kerana bangsa Yahudi telah ditimpa musibah Holocaust lalu dibenarkan penubuhan negara Israel oleh British, tambah tolak kejatuhan empayar Ottoman Turki, atas tanah negara lain iaitu PALESTIN.
Menangis. Jerman yang berdosa, biarlah Jerman yang bayar. Sepatutnya.

Dan sedikit demi sedikit, tanah negara PALESTIN dirampas secara biadap.
Orang Palestin mempertahankan tanah mereka, tapi dituduh pengganas.
Menangis.

Jika Israel dikecam, akan dituduh anti semitik. Jika mengutuk Israel akan dikatakan 'tak faham kesusahan orang Yahudi zaman dahulu', tiada sifat kemanusiaan dan belas ihsan.
Yang benarnya, walaupun Israel begitu zalim dan kejam dengan orang Palestin, dikatakan sesuailah. Padanlah dengan muka orang Palesin yang selalu menyerang bandar-bandar Yahudi dengan roket.
Sampai sekarang aku tak dapat nak cari rasional, sebab, atau sesuatu yang berkaitan yang membolehkan rejim zionis mengganas di Palestin. Tapi berdasarkan respon/komen di Youtube ataupun Yahoo!, rata-rata inilah pemikiran memenangkan Israel-lah yang dominan.
Sedih. :(

Sama ada mereka benar-benar tak tahu, ataupun yang lagi sedih dan sadis, mereka menidakkan kebenaran. Dan itulah hakikatnya.
Aku nak cerita pun tak habis, lebih baik google sendiri yahoo news, dan perhatilah komen-komen yang diberi.

Tapi moral yang paling penting sekali,
kita hari ini pemikiran yang macam mana ?
Ikut kata orang semata ? Ikut rasional semata ? Ikut dalil semata ?

Dan kalau kita berdepan fakta benar yang berlawanan dengan pendapat kita, macam mana respon ?
Cuba menyelidiki kebenaran sesuatu berita atau perkara ? Ataupun kita ini in DENIAL mode, selalu menidakkan perkara yang benar.
Yang lagi sedih, kita tahu tapi kita BUAT BUAT TAK TAHU sebab pemikiran 'selagi bukan tepi kain aku'. Kena batang hidung sendiri baru terngadah.

Kalau Zionist Jajah Kuala Lumpur

Dunia jambatan/ladang akhirat ? Berapa ramai yang benar-benar mengambil peluang ?Aku rasa aku dah mention sebelum ni, bila aku pergi melawat Taman Tamadun Islam, pemandu pelancong tu bagitau, diorang boleh ukur Kubah Emas sahaja, (Atas penjuru kiri). Kubah Emas dan Masjidil Aqsa adalah dua bangunan berbeza. 
Israel tak bagi ukur masjidil aqsa nak buat model masjid.  
Maksudnya, mereka dah plan lama nak lenyapkan Aqsa dari peta dunia.
So, pray for them. And pray hard. 
Orang Muslim Palestin dah cukup orang, mereka bersedia syahid bila bila masa. 
At least, iringi dan ingati mereka dalam doa.
Tidak lupa, keganasan yang berlaku di Syria.
HasbunAllah, wa nikmal wakil.
No comments: