X sey... X mboh...

Salam...

Sedang bersuka ria di rumah... Merehatkan diri... Merilexkan minda...

Tapi ade satu persoalan yang timbul skrg....



Aku telah ditujukan soklan ini bertubi2...

Oleh best friends aku... makcik aku... kakak aku... yang paling tragik, anak sedare aku pun tanye... " Ayah su xde facebook ke ?? "

My answer is just " Xde, segan r. X best "

Sekarang nih, 1 Malaysia pun ade Facebook sendirik... Keluarga + relatives aku hampir 75 % kot. Kawan2 hampir 95 %. Lecturers pun ade jugak beb... Cikgu2 satu sekolah ade facebook... Aku dan beberapa kerat lain je xde Facebook.
Ini merupakan satu angka yang membimbangkan.

Adakah perlu ada Facebook ? Tepuk dada tanya selera lah...

Sebenarnya, aku malas nak ade Facebook nih... *ad Blog dh cukup kot.*
Furthermore, aku dh agak kecewa ngan Social Network mcm Friendster dan Facebook nih.
Mula2 memang seronok add2 orang... Pastu kene reject... Comment x approved lah... Datang pulak 2 3 org yang sengal entah dtg dari planet mane request utk jd Friends....
( Aku menyampah )

Igt nk cari kawan2 je... tapi kawan2 pulak buat xtahu ( Satu sekolah )... buat2 x kenal... Frust2...
"Alih2 pergi usha2 org len jugak... Dahla x berbalas... Sedihhhh..."
( Aku bertepuk sbelah tangan, Huwaa !! )

Masalah post-mengepost shout out pun satu hal... Habis sume nk bagitau...

" Ke tandas... 2 min...", ( 10 min pun xpe )
" Bestnye burger ", ( Lantak korang r )
"Ke china 2 3 hari, ( ewah3... eksyen nampak )
" Aku bencinta kamu ", ( Lirik lagu )
" Tido....zzz ", ( Habis tuh kenapa on9 )
" Sengal ", ( ??? )
"Jangan Kaco... busy... " ( Siapakah makhluk yang sudi mengaco engko ? )
" Yeay, cuti mid sem... " ( Ehem, macam tahu2 je... )

( Aku sakit hati )

Nak merapatkan ukhuwah ngan Family ??? Harammm.... aku view kakak aku punya 2 3 kali setahun... Buat x tahu je kakak ada Frenster...
( Segan ?!? )

Akhir kalam, setakat nie hati aku masih tertutup r untuk Social Network... Cukupla pengalaman yang sudah2... Xpe r kawan2 x ramai pun, asal aku appreciate kawan2 aku yang ada sekarang dah cukup... Selami hati mereka...
Utk family... Handphone kan ade... Msg and Calling2 anytime... Tapi masalahnya, aku suke silent handset... I prefer Msg then...

16 comments:

wafiy said...

ayah su tu...hahaha
aku respect pendirian mu mang..huhu

k.safiyah said...

heh..
bagus!
pada saya,kalau takda tujuan yang jelas,mmg takyah ada lagi bagus.
menambah dosa dan buang masa.
tapi kalau tujuan baik nak merapatkan ukhwah dan menyampaikan kebaikan,itu baik juga.
depends on niat msing2.
selamat mmanfaati cuti.

eman_masri said...

HEhe... Kepada pemilik2 facebook... No hard feelings okay !...

zT said...

blaja dr pengalaman bagos2

Najmee said...

haha.bgs emang.welcome to my club.
xyah gune kalo rase cam XDE GUNE.
hehe.~~

eman_masri said...

bukan ko ad fb gak kew ??

Najmee said...

dulu ade kejap..dalam sebulan.
pstuh aku delete.haha.

tirah sabri said...

5% org y xde facebook tu trmasuklah penghntar comment ni jgk...face book xde,blog xde,friendster xde...proud to be the one dlm snarai 5% tuh..

eman_masri said...

Skali lg kpd pemilik2 FB... no hard feelings kay... Kpd tirah : bile nk bukok blog plop ei ??

wafiy said...

huh.conference orang xda fb...he2.
gurau jer.

semoga bermanfaat cuti

wafiy said...

erk,najmee ada blog rupenyer..
bila nak post???
still waiting...

eman_masri said...

Sama-samalah kita nantikan kemunculannya wafiy... Aku dah jadi follower blog najmee... ko join la sekali...

xmasam..xpahit... said...

salam... no hard feeling..
belajar dari kisah silam mmg baik..
aku setuju dgn mg eman..
mgkin ini sekadar pendapat mg..
aku setuju dan aku akur..
aku sokong kalu mg xmboh bukak fb..
aku lalui kenangan pahit fs mcm mg..
no hard feeling....
then..
tapi nk wat cmne... aku ad fb..
kirenyer xtermasuk dalam orang-orang yg sedikit laa nie.. hehehe
then... kembali kpd niat sesorg, ap tujuan dye bukak fb..
mgkn ad sbb2 tertentu..
bukan salah wasilah..
tapi salah org yg xthu menggunakannya...
Wallahu a'lam...
aku pegang kate2 mg..
no hard feeling deh... hehe
mggu depan hantar syarif airport ng..
insyaAllah.. tgk ar guane..

ha'a.. satu lagi.. tirah, bile nk bukak blog??

-fb user

TiRaH(^-^) said...

salam..to mansor n emang,this is my blog tirahsabri.blogspot.com

eman_masri said...

HAha... mansur2... Yela2... meh pakat buke FB belake... Adehhh....

k.safi said...

salam adk2,

insyaallah no hard feelings.Teguran y baik harus diterima.

Saya lihat rata2 kita mggunakan fb untuk comment on unimportant things.Tegur sapa tanpa tujuan y jelas antara boys and girls pulak tu.di dunia blog pun begitu,sekiranya tegur u suka2,without tujuan y jelas..samalah mcm ada fb.Tiada bezanya.So,Makesure niat y baik,dan benar,sampaikanlah kebaikan walaupun sepatah ayat.Tak salah nak bertegur sapa dengan niat bsahabat tapi jaga batas itu perlu diutamakan.kita dinilai oleh sahabt2 dgn peribadi dan pergaulan kita,walaupun kita faham,bhwa nilaian Allah SWT y utama,but still others impression on us is quite impt.It reflects our relationship w Allah.minta maaf.Sekadar pandangan.Sama2lah berhati2 dalam perbuatan kita esp on muamalah lelaki dan perempuan.Ia sebahagian dari pnyumbg faktor keberkatan Allah SWT ke atas diri kita semua .Fastabiqul khairat!.Bersegeralah menuju kebaikan.:)

Harap kita semua dapat muhasabah diri masing2.
Semoga diberi kekuatan o Allah SWT.