...Debat dan dot, dot dot...

Sohibul ma-a-li ra-i-sul barlaman,

wa asdiqa-ei min soffil mua-rho-doh,

wa la ansa abadan abada, asdiqa-ei min soffil hukumah...

uhayikum bi tahiyatil islam...

tahiyatan a-hab-baha allah wal mala-ikah...

Assalamualaikum wbt...

Ma ajmala haza masy-ru-u-na fi haza yaumil mubarak...

" DEBAT wa dot, dot dot... "

Ana uwafik ma-a haza masy-ru-u-na fi haza yaum...




Dah la tuh, aku dah malas nak tulis panjang2...

korang translate sendiri la...

Alhamdulillah ala kulli hal... wa nauzubillahi min hali ahlin-nar...

"Segala puji bagi Allah swt atas setiap perkara yang berlaku... dan aku berlindung dengan Allah swt dari perkara (perangai tabiat) ahli neraka - tak bersyukur ".

Minggu yang sibuk lagi meletihkan... ( AKu x biase buat kerje2 macam nie )

1) Welfare
2) PErsiapan debat


tapiiiiiiiiiiiiiii.... penuuuhhhh dengan makna... puassss... huhhuuu...

1) Visit to Welfare ( Special Children Society of Ampang )

Alhamdulillah. Expect the unexpected. Segalanya jauh lagi baik dari yang apa aku jangkakan...

Awalnya memang agak kalut... tapi dapat dibereskan...

Kanak-kanak istimewa di SCSOA ini punya potensi yang sangat baik untuk dilatih... Diorg terdiri dari umur 4 tahun hingga 28 tahun.

Ada empat kelas... masing-masing dibahagikan mengikut tahap keupayaan mereka... Ada 2 kelas budak-budak kecik... Cute and funny...

Kelas yang paling advanced... boleh menyanyi... melukis... menyusun atur...

Yang paling ajaib... ada sorang mamat nie yang agak teror dalam jigsaw puzzle... Matthew namanya... ada explaination di sebalik kebolehan ini...

Sorang lagi boleh melukis dengan sangat baik... Toyota Camry 2.4...
Macam mus'ab, spontan jerk...

Tapi perkara yang paling best ialah...

Aku amat berterima kasih atas sokongan dan kerjasama dari kawan-kawan yang bersungguh-sungguh dalam menyempurnakan visit nie...
Baik lelaki mahupun girl-girl... They work beyond my expectation...
jazakumullah...

Sangat seronok bila dapat tengok kawan-kawan begitu komited... Tak lokek senyuman sepanjang visit tuh... tak kisah la senyum kambing ke gajah...

Kalau aku cakap ( arah ) apa2, jawab diorg " Okey @ Bereh @ Boleh2 @ Aku no hal "...

Aku BUKAN nak ampu... tapi siyesli... The visit seems to reveal your true color lah... Aku dah nampak bakal-bakal pediatrician suatu masa nanti... dengan izin Allah... segalanya mungkin...

Nak tahu lebih lanjut ???

jeng33x...

Nantikan presentation kiteorg... Jumaat ini, 10.30 pagi hanya di LH 1... dekat di hati...

2) DEbat

Alhamdulillah...

" KEJAYAAN bukanlah segala-galanya... tapi jika dapat meraihnya... PASTI akan membawa makna yang begitu berharga... "

Ni lah kata-kata semangat yang diberikan oleh senior kami, Abg Najmi...

Bertemu Tamhidi B di suku akhir...

Pertarungan yang sengit walaupun kesemuanya perempuan...

Ada pepatah mengatakan, " Jika kamu mendapati bahawa pendebat ke-3 pihak lawan adalah perempuan/pure arabic, maka ketahuilah, U'RE IN BIG TROUBLE... "

Aduhh... Nasib baik ada rezeki boleh masuk semi-final... margin 1.3... dan aku asyik cakap pasal mat rempit yang takde kene mngene dengan tajuk debat... haha... puas aty giler dapat kutuk mat rempit secara x langsung...

Semi- final.... Lawan legend FSU... Wakil2 pendebat USIM... Ciss...

Permulaan yang agak buruk aku berikan selaku ketua pembangkang... Aku terketar-ketar mcm diserang PARkinson... Rosak program... namun di back-up kemas oleh pendebat ke-2 Tasnim, langsung meruntuhkan hujah2 dongengan pihak lawan... Mujahid pula berjuang mematahkan satu demi satu hujah-hujah tumpul dari pihak lawan...

Namun... Expect the unexpected... Kiteorg kalah.... dengan margin 1... plus fashohah ( fasih )...

Aku dah memang rasa bersalah giler... tapi MUja ngan Tasnim rileks je... mcm aku pulak over...

So, kire okay la ( Siyesli aku masih x okay )... alhamdulillah la... takde rezeki bak kate Tasnim...

Final... Mat arab tuh menang... Bukan FPQS... HAHAHAHAHA... puas aty aku...

Salam...

Soklan CEPUMAS : Mengapakah kita berasa lega, gembira apabila melihat budak-budak yang comel ? Berikan hujah anda. Jawapan yang paling kreatif akan diberikan bonus. ( 20 m )

9 comments:

TiRaH(^-^) said...

mestilah suke..hujahny,krn muke dyorang comey2..rase mcm nk cubit2 jer.heppy je ble tgk dyorg..tng je..kdg2 kte y tgh tension nh,tgk je dyorg,terus hilang tnsion tu.muke dyorang y cmey tu mlambgkn kbhagian n kgmbiraan d hati dyorang..yela,budak2,xperlu fikir byk bende.

tepat x jwpn nh?brape markah?hahaha

eman_masri said...

okey... bleh diterima... but still persoalannya... dari segi saintifik ???

TiRaH(^-^) said...

la,td xckp pn nk dr segi saintifikny...nnti r nk wt experiment jap...

diJat said...

2 smua mainan minda ko je...ko tgk kt...x lege ke ati ko???

eman_masri said...

sy bangkang soklan mcm nie Yang Dipertua... Pihak di sana seperti ini menimbulkan kekecohan semata-mata...

kpd djat : Aku tgok ko biase je... x ske, x mrh... biase2 aje... bile tgok ko je teringat kat welfare, ade bende yang x beres...

kpd tirah : cepat2 skit buat experiment... nk tahu sgt dh nie jwpnnya...

TiRaH(^-^) said...

sori lmbt bg jwpn..penat dk pikir jwpn y logik..ok..sy bg 3 analogi..

1.kalau anda melihat orang tengak buat lawak,adekah anda akn senyap je?mesti anda akn gelak skalikn??pelawak tu dpt mempgaruhi emosi(psyko) anda untuk ketawa.samela kes ny bile kite tengk budak2 nih..heppy go lucky..scra xlgsung dpt wt kte rs lege.

2.kdg2 ble kte tegok budak2 comel nih,kte akn membygkn diri kite berada pd zmn kanak2 gk..kanak2 comel.(kokonnyelah)..then,ble kte bygkn cmtu,kte mesti akn rase mcm budk2 lg..still young n cute..rase LEGA cz rase diri tu masih MUDA..xtua-tua..prasan mudela..sbb tu lege..huhu

3.kalau kte solat berjemaah,ion2 - n + akn saling bertukar kn?so,same jela konsepny ble kte duk dkt @ tgk budak2 y comel nh,scra x lgsung,ion2 + akn mneutralkn ion2 - y ade dlm bdn kte nih..so,kte akn lbh berfikirn +

ni je kot jwpn y mmpu difikirkn buat mase skrg..hehe.boleh accept x ni??

eman_masri said...

haha... nice try... but the answer should answer like this...

Baby is cute... but he cries all the time... BUT Still we think that he is cute ?? why ???
Why the mother easily tolerate with the high pitching screaming while the others just kick and step on others' baby when he/she cries ? like the one in recent case.

Dan aku skrg mcm dh tolerate giler... except very hyper active baby...

diorg nangis aku bhgia ??? kenapa ?? adakah aku psiko ??

Yang pasti, xde kaitan dengan ion... hahahahaha....

tgok budak je dh rase rileks giler...

Adakah dengan melihat budak2 yang comel... maka ada hormon2 yang bertindak... seperti adrenaline misalnya... bertindak atas denyutan jantung, peredaran darah... Auto regulation... Blood brain barrier ??

Lalu menimbulkan rasa senang dan tenang dalam tubuh ??

hehe... Inilah persoalan nya... Dari segi saintifik...

TiRaH(^-^) said...

dan nk bg jwpn mcm tu..tapi takut nanti dpt full mark..malu r plk org y wat soaln tu kn....hehe

eman_masri said...

poyo la pulak... nway, nice try...