Pen-down semangat

Salam.

Sekadar berkongsi rasa dan pendapat.

Hari ini terasa panjang, bermula petang tadi. Sebenarnya, dari petang semalam, rasa seperti ada sesuatu yang hilang.

Ada group study tadi, belajar tentang buah pinggang, fungsi dan mekanisma perjalanannya. Terasa ajaib, banyak perkara yang kami rasakan, mudah sahaja untuk difahami, tiba-tiba hari ini, agak sukar untuk diceritakan balik melalui kata-kata. Nak kata faham, tak boleh nak terangkan sangat. Nak kata tak faham, rasanya faham je. Seolah-olah, kami belajar dari faham, kepada tak faham, kemudian faham balik. 

Rasa down seketika, macam mana nak hadapi peperiksaan kalau asyik macam ni. Ada berbelas-belas tajuk lagi belum dicover. Pening, bimbang dan helpless. Namun, rasanya ada ibrah juga. Maybe Allah swt nak sedarkan, bahawa ilmu itu sememangnya milik Dia. Kita kadang-kadang, rasa sedikit megah kalau belajar banyak, ulang kaji banyak, kononnya kitalah yang paling tahu. Hingga terlupa, memang mudah nak terima ilmu. Tapi jangan lupa, bahawa kita manusia ni juga cepat lupa. After 1 minute, forget.

Alhamdulillah, hari ni ada 2 tazkirah. Satu cakap bahawa, " Betulkan balik niat anda belajar....jangan semata-mata kerana exam.... (sungguh abstrak sekali)". Aduh, terasa. Sebab memang sekarang terlupa matlamat belajar yang sebenar. 

Satu lagi cakap ,"Exam result doesn't define you ". Apa tujuan anda hidup ? Sudah tentu bukan untuk exam semata-mata. Terasa senang hati la pulak. Tak perlu belajarkah ? Tawakkal 100% kah ?

Mudah. Semua mahukan cara yang mudah. Tapi, masih mahukan keputusan atau ganjaran yang lumayan gila-gila. 

Tak logik. Tak setimpal dengan usaha. Tapi, tak bermakna mustahil. Jimatkan tenaga anda.

Tentu pening sesiapa yang membaca coretan ini. It's okay. Same goes here.

Sangat suka : Excellence is a habit, not a single show.
Tak suka     : I don't really have a good habit.

Sekian. Wassalam.

2 comments:

Anonymous said...

jimatakan tenaga bhai

aiman_masri said...

hehe.