Why me ?? 5 Questions...

1. Kenapa aku sering diuji ??

Musibah menimpa bertubi-tubi... seperti jatuh ditimpa tangga, terpijak tahi, sekampung bau... dan lain-lain...

Firman Allah s.w.t, maksudnya : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan, " Kami telah beriman" , sedangkan mereka tidak diuji ? dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta. "

( Surah al-Ankabut : 2-3 )

2. Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan ?

Wang besar, rumah besar, wanita-wanita cantik, pangkat, harta dan sebagainya...

Firman Allah s.w.t, maksudnya : " .....Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

( Surah al-Baqarah : 216 )

3. Kenapa aku diuji ujian seberat ini ?

Kehilangan orang tersayang, barang2 berharga dan sebagainya...

Firman Allah s.w.t, maksudnya : " Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kemampuannya..... "

( Surah al-Baqarah : 286 )

4. Bagaimana dapat aku hadapi semua ujian ini ?

Firman Allah, maksudnya : " Wahai orang2 yang beriman ! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan kebajikan ), dan kuatkan kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh ( di medan perjuangan ), dan bersiap siagalah serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya ( mencapai kemenangan ). "

( Surah al-Imran :200 )

Firman Allah lagi, maksudnya : " Dan mintalah pertolongan ( kepada Allah ) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang ; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang2 yang khusyuk."

( Surah al-Baqarah : 45 )

5. Apakah yang aku akan dapat dari semua ini ?

Firman Allah, maksudnya : Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan ( bayaran ) syurga untuk mereka....... dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah ? Maka bergembiralah kamu dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikianlah itulah kemenangan yang agung. "

( Surah at-Taubah : 111 )

Dipetik dari majalah SOLUSi... Cetakan semula April....

No comments: