...Antara Rm 4 juta dan Minum arak... Kesian...

Salam....

Agak bosan kebelakangan ini... Duk umah... Men game n tidur adalah major aktiviti...

Alih2... Bukak la Tibi kan...

Aduhs, lagi bosan... tgok la jugak Adamaya sikit2 kan... Sayang cendana ke... Maklumlah rumah xde Astro...

Dalam masa itu, tertengok la berita2 semasa dalam negara kan...

Antara yang paling hot sekarang ialah... 1 Malaysia, Rm 4 juta dan minum arak...

Pasal 1 Malaysia...

Kat mana2 ada satu Malaysia... Macamla Malaysians x pernah bersatu sebelum nih...
Nak buat mcm mana kan... different leader, different agenda...

Rm 4 juta...

Kickdefella... who's that pokemon... Tapi la kan.. suka 'mengata' orang... Orang bukan sebarang orang... Orang yang baik2 pulak tuh... harap Kelantanese people stay behind that great leader... Asyik kene attack je... kesian tgok... Kadang2 kita tak boleh diam2 sangat kan... menyampah jugak la... Harap2... that man's ass will be kicked back by some people... Harapan shj... Impian semata2... No offense...

Minum arak...

Entah la sape sorang mamat nie... kesian pulak mendengar ceritanya... diserang, dimomok2kan yang dia minum arak...

Kesian dye naik tension la jugak kan... Sampai kena bagitau mcm nie pulak... " Saya minum 'tak lebih' mcm si _____ minum, si anu minum dan others minum... "

Terpaksa mengaku akhirnya kerana ditekan terlalu hebat... Apapun, bukan dia sorang yang minum... pecah tembelang sume yang minum... Kesian, apa nak jadi ngan mereka2 ini... Nak tikam kawan, badan sendiri pula tertikam...

Minum arak itu tetap menjadi kesalahan di sisi agama... tak kisah lah orang tau ke tak... Sebab Allah itu Maha Mengetahui... itu yang sepatutnya lebih utama mereka fikirkan...

Teringat mafhum hadis, lebih kurang mcm nie lah... : Barangsiapa yang menyimpan aib saudara di dunia, Allah swt akan menyimpan aib si fulan tersebut pada Hari Kiamat...

Tapi, minum arak itu aib ke ?? Entahla, mcm dosa yang berat je kan... Ibu segala kejahatan la katakan... So, takpe ke heboh2 ??? Entahla....

Masalahnya, kalau dia dh berhenti buat ape bagitau kat orang ramai kan... Itu urusan dia dengan Tuhan... Dia minum, awak minum... Sama je berdosa... apsal x heboh2 kat orang jugak...

Kesian jugak la... 'Saluran informasi' dah jadi 'saluran provokasi'... Dah lama dah... sedar atau tidak je... patut aku rase semacam je bile tgok tibi nih...

Kesian jugak la... politik tiang lampu... dan jalan berturap... masih menjadi trend di Malaysia...

P/s : tapi best jugak sebab jalan kat kampung aku dah semakin elok... selesa...

Tapi, itu bukannya hadiah... itu tanggungjawab... Jadi x timbul soal berterima kasih sebenarnya...

Dah la tuh... Esok lusa blog aku kan kena gam pulak... Masuk ISA baru tahu...
Kalau aku terkena, aku nak korang tau bahawa aku sayangkan kalian... HAHAHA...
GAGAGA...

Salam...


Peribahasa hari ini...

" The guy who wants too much, he will lose everything in the end. The guy who wants too little, he will get nothing in the end. " - Tommy the Mafiaso...

9 comments:

TiRaH(^-^) said...

betul tu..tv skrg ni da jd salurn provokasi..semuany dipolitikkan,terutamany RTM..panas je telinga ni ble dgr berita tv 1 tu..HUHU.
ops!!terlepas ckp,bmbg gk ni..tp xpe,kita ade hak untuk meyuarakn pndpt brdsrkn article 19,the universal declaration of human right..

ammar ibn sahrim said...

haha emang... kau mmg sesuai jd ahli parlimen.. ayat ko tajam, melibas, padat, sensasi, pukul habis. mmg xde chance nk bangun balik.

wafiy said...

huhu...xpe mang
benda benar xyah nak takot..
kerana polotik,macam manusia wat...
kickdafella...emn,ntahla.

aku harap ko jadi YB,bangunkan terengganu tuh.hahaha

Tasniim AHY said...

emang2...next yr msuk debat lg yerk~ he3

eman_masri said...

haha... tq atas sokongan anda sume...

@ ammar n wafiy : Kalau aku jd ahli parlimen, ahli parlimen jd ape ???

@ tasnim : Top sir la awop wey...

ifwah said...

@ wafiy : "aku harap ko jadi YB,bangunkan terengganu tuh.hahaha"

haha..bukan ke trg tu sudah membgn..haha. bandaraya la katakan..;p

eman_masri said...

haha... Banyak r bandarya...

ummu said...

4 juta tu hanye sekadar number nak menutup beratus juta 'mereka' mase pr hulu selangor ritu jer,,
pembangkang gunekan number,,
mereka juge ingin dan terase gunekan number,,
sebab nak praktikkan ilmu kat tadika dulu,,
by da way,,
4 juta tu,,
bukanlah seperti yg mereka gambarkan,,

eman_masri said...

Taktik lama dan lapuk la katakan... Tapi aku still frust tgok berita hari tuh...

Ade la 2 3 org yang ckp mcm nie :

A - 4 Juta ?? Byok tuh... Nop tahu jugok la kerajae wak gapo ngan duit tuh... ( Nyampah I )

B - Ni la kerajae x prihatin ko rakyat... Pitih byk tuh wak gi tah mano... Rakyat miskin ramai lagi... ( Ah, bosaan... Kaye la ko nanti time pihak satu lagi naik )